Cibulové rizoto s burgundskou omáčkou a koriandrem
75 min.
Ingredience
- 150gramůCibule červená
- 200gramůŠalotka
- 1kusCibule
- 100gramůMáslo čerstvé
- 750mililitrůVíno burgundské
- 30gramůZázvor celý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaKoriandr čerstvý
- 80gramůTuk
- 6stroužkůČesnek
- 300gramůRýže Arborio
- 1litrVývar zeleninový
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2gramyPepř bílý
- 2decilitryOlej rostlinný
- 0,5kusPórek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1501 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
97 g
Sacharidy
112 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme omáčku. Šalotku oloupeme, překrojíme na poloviny a pozvolna orestujeme na rozpáleném másle. Na cca 15 minut přemístíme do trouby předehřáté na 170 °C a necháme zvolna rozdusit. Po vyjmutí přilijeme víno, přivedeme k varu a na mírném ohni redukujeme omáčku cca 30 minut, až se cibule rozvaří. Mezitím přisypeme nastrouhaný zázvor. Poté vše ponorným mixérem rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem a přecedíme přes jemné síto. Vmícháme na kusky nasekaný koriandr a uchováme teplé.
- 2Pórek očistíme, pokrájíme na středně silná kolečka a ta ještě přepůlíme. Nasypeme do vody a jakmile se pórek vymyje, scedíme a na sítu necháme okapat.
- 3Na rizoto rozpustíme tuk v zapékacím kastrolu, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a necháme mírně zesklovatět. Přisypeme pórek a propranou rýži. Za stálého míchání několik minut orestujeme, přilijeme polovinu vývaru, zavaříme a odstavíme. Osolíme a ochutíme bílým pepřem. Zalijeme zbylým vývarem, zakryjeme poklicí a přemístíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po několika minutách vypneme troubua a rizoto necháme v teple dojít.
- 4Na dozdobení připravíme cibulové klubíčko. Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a vrstvy od sebe oddělíme. Poprášíme moukou a v oleji rozpáleném na 220 °C osmažíme dozlatova. Po vyjmutí necháme oschnout na papírové utěrce.
- 5Z rizota vykrojíme pomocí formičky malé komínky, postavíme je do středu talířů, kolem rozdělíme vinnou omáčku a dozdobíme nasekaným koriandrem. Navrch rizota posadíme hromádky smažené cibulky a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.