Cibulovka z Klenčí
55 min.
Ingredience
- Polévka
- 0,5lžičkaSůl
- 3kusyCibule
- 1litrVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 2,5decilitrySmetana jihočeská zakysaná15%
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 20gramůBujón natur hovězí
- Vařená vejce
- 1decilitrVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
- Vařené brambory
- 300gramůBrambory
- 1decilitrVoda pitná
- Vařené houby
- 3lžíceHouby sušené
- 1decilitrVoda pitná
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 0,5špetkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
197 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
6 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Sušené houby omyjeme, namočíme je rendlíku s 2–3 dl vody asi na 15 minut, potom je uvaříme doměkka s drceným kmínem a 2 špetkami soli.
- 2Omyjeme brambory, dáme je do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku si ve 3 dl vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 9–10 minut. Potom je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- 3Očistíme cibule a pokrájíme je na plátky. Vložíme je do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme kostku hovězího bujónu (nebo masoxu), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme pomalu přibližně 20 minut. V misce si rozmícháme v kysané smetaně hladkou mouku. Nalijeme ji do polévky, za stálého míchání povaříme několik sekund a hrnec odstavíme z plotny. Přes síto ji přecedíme do druhého hrnce, přidáme scezené houby, brambory a sůl podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, přelijeme polévkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.