Čínská houbová polévka
110 min.
Ingredience
- 35gramůHouby Shitake sušené
- 40gramůHouby černé
- 100gramůSójové výhonky
- 100gramůPórek
- 2lžíceOlej arašídový (podzemnicový)
- 4lžíceOmáčka sojová světlá
- 0,5lžícePasta Sambal Oelek
- 1lžíceŘeřicha
- 100gramůNudle Mie
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200kusůMrkev kořen
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3748 kcal
Bílkoviny
103 g
Tuky
41 g
Sacharidy
619 g
Vláknina
237 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Sušené čínské houby Shiitake a černé houby opláchneme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat. Sójové klíčky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou.
- 2Očištěný a omytý pórek pokrájíme na kolečka.
- 3V hrnci rozehřejeme arašídový olej a pórek s houbami podusíme (přibližně 5 -7 minut). Přimícháme 4 lžíce sójové omáčky a 1/2 lžíce omáčky Sambal Oelek.
- 4Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, vložíme nudle Mie a pomalu vaříme asi 4 minuty.
- 5Polévku podáváme posypanou omytými lístky řeřichy.
- 6Bujon z hub [30579]:
- 7Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 8Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 9Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 10Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 11Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 12Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.