Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci
75 min.
Ingredience
- 400gramůČočka velkozrnná
- 1,5litryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 2kusyCibule
- 2kusyČesnek
- 1kusBobkový list
- 5kusůPepř černý celý
- 70gramůSlanina vepřová
- 1lžičkaMajoránka
- 1lžíceSádlo vepřové škvařené
- 4špetkySůl mořská
- 4špetkyPaprika mletá sladká
- 4špetkyPaprika mletá pálivá
- 4kusyVejce slepičí
- 4kusyOkurky nakládané
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
27 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem.
- 2Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme.
- 3Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou.
- 4Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky.
- 5V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli.
- 6V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka.
- 7Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.