Čočková kaše se sázenými vejci
50 min.
Ingredience
- 350gramůČočka velkozrnná
- 1,4litryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 150gramůMrkev kořen
- 1kusBobkový list
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžíceOcet kvasný lihový
- 4kusyVejce slepičí
- 4špetkyPaprika mletá sladká
- 4špetkyChilli koření mleté
- 400gramůChléb konzumní
- 200gramůOkurky
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
783 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
20 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Čočku přebereme, dobře promyjeme a dáme ji do hrnce. Přilijeme 7 dl vody a necháme ji namočenou 2 hodiny. Pak ji scedíme, zalijeme novou vodou (7 dl), přidáme 1 lžičku soli a uvaříme ji doměkka s očištěnou, omytou mrkví a bobkovým listem. Vaříme přibližně 25 minut.
- 2Mezitím si očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme.
- 3V pánvi si rozpálíme lžíci másla s lžící oleje a cibuli zpěníme dozlatova. Přimícháme česnek a lžíci hladké mouky. Krátce vše osmažíme. Zředíme ji 0,5 dl vody. Zředěnou jíšku s cibulkou postupně zamícháme do čočky, asi 10-15 minut před dovařením. Kaši dochutíme solí a nakonec podle chuti octem. Z kaše odstraníme bobkový list i mrkev.
- 4V pánvi na rozpáleném oleji s máslem (po 1 lžíci) si usmažíme 4 volská oka. Vajíčka opatrně rozklepneme jedno vedle druhého. Každé vejce osolíme (0,5 lžičky), posypeme špetkou sladké papriky a špetkou chilli. Usmažíme je tak, aby měly zlatohnědé křupavé okraje.
- 5Kaši rozdělíme na talíře, doprostřed kaše položíme volské oko. Podáváme s chlebem a sladkokyselými okurkami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.