Čočková polévka se sušenými hříbky
50 min.
Ingredience
- 125gramůČočka červená
- 6decilitrůVoda pitná
- 30gramůHříbky čerstvé
- 2kusyCibule
- 1kusKarotka
- 1kusChilli paprička
- 1gramŠafrán
- 1litrVývar zeleninový
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaOmáčka sójová
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5decilitrySmetana jihočeská zakysaná15%
- 30gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
345 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
13 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Čočku přebereme, promyjeme a namočíme na 1 hodinu do 3 dl vody.
- 2Sušené hříbky promyjeme a namočíme do 3 dl studené vody na 30 minut. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Karotku oloupeme, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Malou suchou chilli papričku omyjeme.
- 3V hrnci rozehřejeme máslo, dáme na něj cibuli, chilli, šafrán, promícháme a pod pokličkou krátce, asi 4 minuty podusíme. Přidáme scezené hříbky, čočku, promícháme a dusíme dalších 3-4 minuty. Pak přilijeme zeleninový vývar a pomalu vaříme přibližně 15 minut.
- 4Když je čočka měkká, polévku dochutíme solí, sójovou omáčkou a pepřem. Za stálého míchání nakonec přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.