Čokoládovo-mrkvový dort
85 min.
Ingredience
- 250gramůMrkev sterilovaná
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 150gramůCukr krupice
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžíceCitronová kůra
- 1špetkaHřebíček mletý
- 300gramůOřechy vlašské
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100lžicMáslo čerstvé
- 2lžíceStrouhanka
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 7kusůVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 4lžíceLikér pomerančový
- 300gramůDžem pomerančový
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- Poleva
- 1lžícePomerančová kůra
- 200gramůČokoláda hořká
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1738 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
170 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
3 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Mrkev omyjeme, očistíme a najemno nastrouháme. Žloutek s cukrem ušleháme do pěny, pak přimícháme pomerančovou a limetkovu kůru, skořici, mletý hřebíček, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek do pečiva a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně přimícháme do směsi. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou mrkev a pomerančový likér.
- 2Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a těsto do ní nalijeme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 60 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a pak ho podélně rozkrojíme. Spodní placku korpusu potřeme pomerančovou marmeládou, přikryjeme vrchním dílem korpusu.
- 3Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem a takto připravenou polevou celý dortový korpus přelijeme a povrch posypeme nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.