Consommé s celestýnskými nudlemi
185 min.
Ingredience
- Celestýnské nudle
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžícePetržel - nať
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- Consommé
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule lahůdková
- 800gramůHovězí maso přední
- 200gramůPetržel kořen
- 2kusyRajčata
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
29 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
7 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Připravíme těsto na celestýnské nudle.
- 2Z omyté zelené petrželky setřepeme vodu a drobně ji nakrájíme. Do mísy dáme 100 g hladké mouky, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžíce rozpuštěného másla, lžíci nakrájené petrželové natě. Vše promícháme a postupně budeme za stálého míchání přidávat mléko. Lité těstíčko metličkou našleháme dohladka a necháme minimálně 10 minut uležet.
- 3Do rozpálené pánve dáme 1/2 lžíce oleje, když je rozpálený, malou naběračkou nalijeme těstíčko a za stálého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto si upečeme dozlatova velmi tenké palačinky (4 ks), které pokrájíme na pruhy cca 4 cm široké, z nichž nakrájíme tenké nudličky o síle přibližně 5 mm.
- 4Consommé přecedíme, přivedeme pomalu k varu. Do bujonu přidáme 1 lžíci zelené petrželky a odstavíme z plotny.
- 5Celestýnské nudle dáme do talířů a zaléváme horkým přecezeným vývarem cansommé.
- 6Consommé [27336]:
- 7Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
- 8Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme, opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
- 9Hovězí světlý vývar [27325]:
- 10Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 11Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 12Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
- 13Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 14Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.