Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu

150 min.

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
546 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
10 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
13 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů.
  • 2
    2 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj.
  • 3
    Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela.
  • 4
    Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.