Čorba, moldavská polévka z hovězího masa a chlebového kvasu
150 min.
Ingredience
- 2kilogramyChléb celozrnný žitný
- 5litrůVoda pitná
- 1lžičkaCukr krupice
- 15gramůDroždí
- 1špetkaZázvor mletý
- 0,5lžičkaKmín celý
- 500gramůHovězí maso přední
- 1lžičkaSůl
- 0,25kusZelí hlávkové bílé
- 2kusyBrambory
- 2kusyRajčata
- 20kusůFazolové lusky
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 0,5kusCeler bulvový
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžíceKopr čerstvý
- 1kusCitrony
- 6lžicZakysaná smetana
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
546 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
10 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
13 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Předem musíme připravit chlebový kvas. Nejde o pekařský kvásek, ale o tekutinu, která se v Rusku, Moldavii a na Ukrajině používá jako nápoj i k přípravě pokrmů.
- 22 kg tmavého žitného chleba nakrájíme na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme 3 litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu zamícháme lžičku cukru, 15 g droždí a tekutinu dáme na 3 hodiny do tepla vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a necháme vychladit. Pro realizaci receptu na čorbu je třeba 0,5 litru kvasu, vyrobit tak malé množství je však nehospodárné, zbytek však můžeme (různě ochucený) využít jako studený nápoj.
- 3Přední hovězí maso rozkrájíme na kostky a dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Když je poloměkké, přidáme nakrouhané hlávkové zelí, pokrájené brambory s rajčaty, překrájené mladé fazolové lusky, nasekanou cibuli a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso změkne, poté k němu přilijeme půl litru převařeného kvasu, ochutíme sladkou paprikou, sekanou petrželkou a koprem. Na 15 - 20 minut poté polévku odstavíme do tepla, aby se dobře rozležela.
- 4Hotovou čorbu na talíři dochutíme plátkem citronu a lžící zakysané smetany.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.