Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou
45 min.
Ingredience
- Cuketové pyré
- 300gramůCuketa
- 2,5decilitryVoda pitná
- 2kusyVejce slepičí
- 60gramůOvesné vločky
- 1,2decilitryMléko polotučné
- 1lžíceKerblík
- 1lžíceKopr čerstvý
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 30lžicMáslo čerstvé
- Vínová omáčka
- 80gramůCibule
- 30gramůMáslo čerstvé
- 2decilitryBujón zeleninový
- 2decilitryVíno bílé
- 3lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1358 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
136 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Omyté a oloupané cukety pokrájíme na kostky, vložíme do hrnce s 1/4 litrem vody a pomalu pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Potom vodu slijeme, ručním mixerem cuketu rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré zašleháme žloutky. Přilijeme mléko, přidáme nasucho pražené ovesné vločky, promícháme. Omytý kerblík s koprem drobně pokrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme. Bylinky, česnek, sůl, citrónový pepř, mletý zázvor a muškátový oříšek přidáme do pyré. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zapracujeme do pyré a směs promícháme. Malé zapékací misky vymažeme máslem (2 lžíce), naplníme cuketovým pyré a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut.
- 2Mezitím připravíme vínovou omáčku: cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, přilijeme zeleninový bujón, ve kterém cibuli povaříme 5 minut. Vlijeme bílé víno, pomalu vaříme do zhoustnutí, poté přimícháme zakysanou smetanu a vaříme pomalu dalších 5 minut. Podle chuti přidáme cukr, pepř a sůl.
- 3Upečené cuketové pyré podáváme teplé s vínovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.