Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou

45 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1358 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
136 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyté a oloupané cukety pokrájíme na kostky, vložíme do hrnce s 1/4 litrem vody a pomalu pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Potom vodu slijeme, ručním mixerem cuketu rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré zašleháme žloutky. Přilijeme mléko, přidáme nasucho pražené ovesné vločky, promícháme. Omytý kerblík s koprem drobně pokrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme. Bylinky, česnek, sůl, citrónový pepř, mletý zázvor a muškátový oříšek přidáme do pyré. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zapracujeme do pyré a směs promícháme. Malé zapékací misky vymažeme máslem (2 lžíce), naplníme cuketovým pyré a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut.
  • 2
    Mezitím připravíme vínovou omáčku: cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, přilijeme zeleninový bujón, ve kterém cibuli povaříme 5 minut. Vlijeme bílé víno, pomalu vaříme do zhoustnutí, poté přimícháme zakysanou smetanu a vaříme pomalu dalších 5 minut. Podle chuti přidáme cukr, pepř a sůl.
  • 3
    Upečené cuketové pyré podáváme teplé s vínovou omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.