Dánská kapustová polévka s vepřovým masem
120 min.
Ingredience
- 6krajícůChléb pšeničný (bílý)
- Kapusta s jíškou
- 2litryVoda pitná
- 300gramůKapusta kadeřavá
- 50gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Karamelové brambůrky
- 800gramůBrambory
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaCukr krupice
- Vývar
- 2litryVoda pitná
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusPórek
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1kusBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 500gramůVepřový bok
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
876 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
61 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
8 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omyté vepřové maso (nejlépe prorostlý bůček bez kosti nebo krkovice) dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a pomalu přivedeme k varu. Polévku budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě, jen aby probublávala. Maso vaříme asi 60 minut doměkka.
- 2Mezitím v druhém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, do které vložíme očištěnou malou hlávku kapusty a vaříme ji asi 2 minuty. Poté ji vyjmeme a vychladlou kapustu nakrájíme na nudličky. Očistíme a omyjeme mrkev, větší pórek, zeleninu pokrájíme na větší kousky a vložíme ji k masu. Do polévky k masu ještě přidáme sůl, pepř, celé nové koření a bobkový list.
- 3Oloupeme a omyjeme drobné brambůrky. V pánvi si rozpálíme máslo, přidáme k němu cukr a jakmile začne karamelizovat, přidáme brambůrky a za stálého míchání je krátce osmažíme a pánev odstavíme z plotny.
- 4V druhé pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Na jíšku přidáme pokrájenou kapustu a krátce ji osmažíme.
- 5Měkké maso vyjmeme z polévky, do vývaru vložíme kapustu, brambůrky a vaříme doměkka 10-15 minut. Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta a vrátíme zpět do polévky. Společně vše krátce povaříme, dochutíme solí a servírujeme s chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.