Domácí tlačenka - bachořica
310 min.
Ingredience
- zálivka na tlačenku
- 500mililitrůMasový vývar
- 80gramůSůl
- 10gramůPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMajoránka
- 3gramyNové koření mleté
- 30gramůČesnek
- 2kilogramyVepřová plec
- 2kusyVepřové nožičky
- 2kilogramyVepřový lalok
- 500gramůVepřová kůže
- 1kusVepřový jazyk
- 250gramůJátra vepřová
- 1lžičkaPepř černý celý
- 5kusůNové koření celé
- 2kusyBobkový list
- 2kusyCibule
- 17litrůVoda pitná
- 250gramůVepřové srdce
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1952 kcal
Bílkoviny
99 g
Tuky
169 g
Sacharidy
4 g
Vláknina
717 mg
Cukr
591 mg
Postup přípravy
- 1Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra.
- 2Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut.
- 3Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy.
- 4Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená.
- 5Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C.
- 6Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.