Domácí vaječné ravioli plněné špenátem a sýrem
44 min.
Ingredience
- Na ozdobení
- 4kusyCibulka jarní
- 3,5lžíceMáslo čerstvé
- Náplň
- 400gramůŠpenát mražený
- 300gramůSýr Ricotta
- 100gramůSýr Gran Moravia
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 1lžíceBazalka
- 3špetkyMuškátový oříšek
- 3,5lžíceMáslo čerstvé
- Na vaření
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- Těsto
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusVaječný bílek slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
851 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
44 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
4 g
Cukr
853 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se solí uděláme do ni důlek, do kterého dáme 2 celá vejce a 3 vaječné žloutky. Postupně je vidličkou zašleháváme, až se uplně s moukou spojí. Hrudku těsta dáme na pomoučený vál a rukama těsto důkladně uhněteme - nesmí se lepit. Trvá to přibližně 7-10 minut. Uhnětené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky na několik hodin odležet.
- 2Mražený špenát dáme do mísy a necháme ho rozpustit. Slijeme z něj přebytečnou vodu, přidáme k němu sýr Riccotu (nebo Lučinu), nastrouhaný sýr (Gran Moravia), žloutek, sůl, pepř, omytou drobně pokrájenou bazalku, muškátový oříšek, máslo a směs dobře promícháme. Měla by mít krémovou konzistenci.
- 3Těsto vyválíme na mírně pomoučeném vále válečkem na 2 pruhy silné asi 2-4 mm, široké 8-10 cm. Na jeden (spodní) pruh těsta poklademe lžičkou špenátovou náplň tak, že kopečky náplně budou od sebe asi 2-3 cm daleko. okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a potřeme i mezery mezi náplní. Přiložíme druhý pruh těsta, prsty všechny okraje k sobě přitiskneme (zároveň vytlačíme přebytečný vzduch) a rádýlkem nakrájíme čtverečky -ravioly. Po odkrojení okraje znovu přitiskneme.
- 4Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozpustíme máslo a cibulku zpěníme dorůžova.
- 5V hrnci si přivedeme k varu 2 litry vody s 1.5 lžičkou soli. Ravioly vkládáme do vroucí vody a vaříme je asi 3-4 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme usmaženou cibulkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.