Dršťková polévka

110 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
144 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
9 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
1 g
Cukr
644 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dršťky pečlivě očistíme a propláchneme, rozřežeme je na menší kousky a zalijeme studenou vodou. Necháme zvolna povařit a scedíme vodu.
  • 2
    Potom dršťky znovu zalijeme dostatečným množstvím vody, uvedeme do varu a vaříme do změknutí.
  • 3
    Když jsou dršťky měkké, vyjmeme je z vývaru, propláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na delší, tenčí nudličky.
  • 4
    Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku, do které zamícháme papriku.
  • 5
    Zásmažku za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažnou vodou a vývarem z drštěk. Uvedeme do varu, přidáme mletý pepř, kmín a majoránku. Za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut. Během vaření přidáme česnek utřený se solí.
  • 6
    Polévku procedíme hustým cedníkem, přidáme do ní nakrájené dršťky a krátce povaříme.
  • 7
    Nakonec do polévky přidáme polévkové koření, přisolíme a důkladně provaříme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Veru
út 24. 3. 2015
Tuhle dršťkovku vaří moje maminka a pochutná si vždycky celá rodina :-) Postup vypadá složitě, ale zvládne ho s trochou šikovnosti každý, podstatné je umět s kořením.
trribulus
po 23. 3. 2015
Nejhorší při vaření drštkovky je ten zápach, když se vaří drštky. Já kupuju už předvařené, ale stejně důkladně větrám. Tohle je klasika, u drštkové polévky vždycky nejvíc záleží na tom, jak se okoření. M.
Veyra
po 23. 3. 2015
To karel: JJ, udělal jsem dršťkovou polévku tuto sobotu k obědu a ani k večeři nezbylo. Rodina si pošmákla.
jelito
po 23. 3. 2015
Dršťkovou polévku moc nemusím, vyzkoušel tuto polévku již někdo?
lucus20
čt 26. 3. 2015
Hmm Dršťková polévka, manželova nejoblíbenější ... koupím držky a zkusím jí dneska udělat.