Drůbeží krémová polévka s játry
150 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 300gramůKuřecí prsa
- 200gramůJátra kuřecí
- 2kusyCibule
- 100gramůSlanina vepřová
- 150gramůSmetana zakysaná 14%
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyZázvor mletý
- 2kusyJablka
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1001 kcal
Bílkoviny
91 g
Tuky
46 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
8 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Kuřecí prsa a kuřecí játra omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.
- 2Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme je na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na nudličky.
- 3V hrnci si rozpustíme slaninu, pak k ní přidáme máslo a cibuli zpěníme. Postupně přidáme maso, jablka a játra, promícháme a dusíme pod pokličkou 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr slepičího bujonu a pomalu vaříme 10 minut. Během vaření do polévky přimícháme zakysanou smetanu, polévku dochutíme solí, pepřem, zázvorem a muškátovým oříškem.
- 4Slepičí bujon [28675]:
- 5Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 6Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 7Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 8Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 9Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.