Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou
155 min.
Ingredience
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyPetržel kořen
- 500gramůKuřecí drůbky
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyCibule
- 2lžičkySůl
- 5kusůPepř černý celý
- 2kusyŽemle tuková
- 30gramůČesnekové máslo
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 80gramůHrášek
- 1špetkaZázvor mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 0,5kusCeler bulvový
- 40gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
489 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
22 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
8 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka.
- 22 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny.
- 3Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut.
- 4Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky).
- 5Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme.
- 6Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku.
- 7Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.