Durynská čočková polévka
35 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 250gramůTlačenka tmavá lidová
- 300gramůČočka jedlá
- 1litrVoda pitná
- 250gramůBrambory
- 60gramůSlanina vepřová
- 1250mililitrůHovězí vývar základní
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaCukr krupice
- 150gramůŠvestky
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaOcet vinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
689 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
29 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
26 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Čočku namočíme přes noc do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kousky. Do tlakového hrnce dáme kůži ze slaniny, čočku i s vodou, v níž se máčela, brambory a 1 l vývaru. Vaříme 15 minut.
- 2Cibuli oloupeme a nasekáme. V kastrolu rozpustíme slaninu, přidáme máslo a podusíme na něm cibuli. Zaprášíme ji moukou, necháme zezlátnout a pak jí rozředíme zbytkem vývaru. Povaříme několik minut při mírné teplotě.
- 3Cibulovou omáčku a sušené švestky přidáme k čočce a vše vaříme ještě 5 minut. Vyjmeme kůži ze slaniny, polévku osolíme, dochutíme pepřem, cukrem a octem.
- 4Nakonec nakrájíme na malé kousky durynskou krvavou tlačenku, vložíme ji do hotové polévky a prohřejeme. Nalijeme do talířů a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.