Dušené kuře se smetanou a petrželkou
75 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 100gramůPetržel - nať
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 55gramůMáslo čerstvé
- 200mililitrůVíno bílé
- 250mililitrůZakysaná smetana
- 1400gramůKuře
- 400mililitrůSmetana 12% (konzumní)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
784 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
59 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Několik celých snítek si ponecháme na ozdobení hotového pokrmu.
- 2Kuře rozpůlíme, z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom odřízneme křídla a stehna. Do jednotlivých porcí kuřete vetřeme sůl, pepř a necháme je zprudka opékat v hlubokém rendlíku na rozehřátém másle. Maso několikrát obrátíme, aby bylo ze všech stran opečené do zlatova. Přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět, přilijeme víno, obě smetany, petrželovou nať a vše přivedeme k varu. Zaklopíme poklicí, stáhneme plamen a za občasného míchání dusíme na mírném ohni cca 45 - 60 minut, dokud kuře není hotové.
- 3Porce kuřete přemístíme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
- 4Omáčku přivedeme k varu, za stálého míchání ji na prudkém ohni necháme zhoustnou, poté ji nalijeme na kuře a ozdobíme ho petrželovou natí.
- 5Podáváme s bramborami pečenými v troubě, bramborovou kaší a vařenou brokolicí nebo dušenou zeleninou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.