Dušené zelí se slaninou a cibulí
40 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyZelí hlávkové bílé
- 1lžičkaSůl
- 2lžičkyKmín drcený
- 2lžíceCukr krupice
- 100gramůSlanina vepřová
- 2lžičkyOcet kvasný lihový
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 100mililitrůVoda pitná
- 1kusCibule
- 0,5lžícePepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
265 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
12 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
10 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme na 4 části, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme je do mísy, promícháme je se solí, cukrem, kmínem a pepřem. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme je do kastrólu a vysmažíme je téměř dozlatova. Škvarky ze slaniny z omastku odebereme lžicí a odložíme je do misky. Na omastek hned dáme pokrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme zelí promíchané s kořením, přilijeme 50-100ml vody, přivedeme k varu, kastról přikryjeme poklicí a zelí dusíme přibližně 15-minut. Občas ho promícháme. Zelí dochutíme cukrem, promícháme, přidáme podle chuti ocet, znovu promícháme a ochutnáme (zelí by mělo mít sladko-kyselou příjemnou chuť). Zelí za stálého míchání poprášíme hladkou moukou a pod poklicí ho dusíme dalších 5 minut. Nakonec do hotového zelí přimícháme škvarky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.