Dýňový krém se špenátovo-bramborovými noky a dýňovými chipsy
65 min.
Ingredience
- 1kilogramDýně
- 1kusCibule
- 100gramůMrkev kořen
- 250gramůBrambory
- 2lžíceOlej olivový
- 250mililitrůMléko plnotučné
- 3mililitryVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaCukr krupice
- Noky
- 250gramůBrambory
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 130gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůŠpenátový protlak mražený
- 1špetkaSůl
- 50gramůMáslo čerstvé
- 3litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
625 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
36 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
7 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Dýni překrojíme na menší kusy, odstraníme jádra a vidličkou vyškrábneme dužinu. Takto nám vzniknou drobné vlasy. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, mrkev a bramboru očistíme a pokrájíme na malé kousky. Cibuli osmahneme v kastrolu na rozpáleném olivovém oleji dohněda. Přidáme dýni, bramboru a mrkev a krátce orestujeme. Zalijeme 200ml vody a mlékem. Místo vody můžeme použít vývar. Osolíme, opepříme a zvolna za občasného promíchání vaříme cca 30 minut. Směs přelijeme do mixéru a umixujeme do hladké konzistence. Ke konci šlehání přidáme smetanu a máslo. Dosolíme dle chuti a osladíme cukrem.
- 2Na noky omyjeme brambory, oloupeme a doměkka uvaříme v litru vody. Po scezení necháme vychladnout a protlačíme přes hrubé síto nebo vymícháme dohladka. Přidáme žloutek, mouku a těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné z nich přidáme špenátový protlak. Každou část těsta rozkrojíme na dva bochánky, vytvarujeme do válečku a z nich nožem odkrajujeme jednotlivé nočky. Rozložíme je na pomoučený tác a vychladíme v lednici. Těsně před podáváním uvaříme v osolené vodě. Hotové vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Poté je ještě krátce opečeme v pánvi na rozpáleném másle.
- 3Polévku rozdělíme do misek a doplníme bamrborovými noky. Můžeme dozdobit dýňovými chipsy, které zkrojíme škrabkou při rozkrojení dýně.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.