Empanadas s hrozinkami a salsou
105 min.
Ingredience
- 4lžíceOlej rostlinný
- 140gramůMáslo čerstvé
- 80mililitrůVíno bílé
- 1kusRajčata
- 1kusPaprika červená
- 1kusCibule
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2stroužkyČesnek
- 2špetkySůl
- 40gramůHrozinky
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 80mililitrůVoda pitná
- 2kusyChilli paprička sušená
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 1lžíceBazalka
- 0,5lžičkaCukr třtinový
- 0,5lžičkaChilli koření mleté
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
711 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
38 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
8 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme přepuštěné máslo. Pro přípravu 20 g přepuštěného másla potřebujeme asi 100 g čerstvého másla.
- 2Čerstvé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do menší pánve, kterou dáme do hrnce do vodní lázně. Vaříme za občasného míchání na mírném ohni, dokud se nevypaří zbytečná tekutina, tedy asi 30 minut. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu. Poté máslo přecedíme přes jemné plátno a nalijeme do uzavíratelné skleničky. Když vychladne, skleničku uzavřeme víčkem a dáme máslo vychladit do ledničky.
- 3V hrnci rozehřejeme 20 g přepuštěného másla, 30 g čerstvého másla, víno a 80 ml vody, neuvádíme však směs k varu. Po odstavení přidáme mouku a špetku soli a těsto necháme na dvě hodiny vychladit.
- 4Zbylých 10 g másla využijeme k osmažení najemno nasekané cibule. Když cibulka zesklovatí, přidáme na kostky nakrájené rajče, na nudličky nasekanou papriku zbavenou semínek a hrozinky. Ochutíme solí a mletým chilli kořením.
- 5Z vychlazeného těsta vyválíme plát, do kterého vypichujeme kolečka o průměru 8-10 cm. Na jednu půlku každého kolečka naklademe připravenou náplň, přehneme obě poloviny kolečka přes sebe a okraje k sobě pevně přitiskneme (např. vidličkou). Taštičky smažíme na rozehřátém oleji dozlatova.
- 6Salsu si připravíme tak, že namočíme a rozmixujeme chilli papričky, které posléze smažíme na rozehřátém oleji spolu s nasekaným česnekem. Ke směsi přidáme rajčatový protlak, nasekanou čerstvou bazalku, cukr a ocet. Vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.