Fleky se zelím a houbami
50 min.
Ingredience
- Dušené zelí s houbami
- 150gramůZelí hlávkové bílé
- 1kusCibule
- 80gramůHříbky čerstvé
- 70gramůHlíva ústřičná
- 1lžíceOlej olivový
- 3špetkyPepř černý mletý
- 2mililitryVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 1kusNové koření celé
- 2špetkyCukr krupice
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 0,25lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín celý
- Vařené těstoviny
- 100gramůTěstoviny flíčky
- 2litryVoda pitná
- 0,25lžičkaSůl
- 1lžičkaOlej olivový
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
308 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
7 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé houby (např. hříbky, hlíva) očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- 2V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a za častého promíchání je téměř vysmažíme z vody. Poté je osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a přidáme nakrájené zelí. Směs promícháme, podlijeme vodou (asi 40ml), přidáme bobkový list, nové koření a pod poklicí dusíme asi 10-12 minut. Občas zelí promícháme. Jakmile ztratí na objemu, dochutíme ho solí, cukrem (nebo stévií) a pár kapkami octa. Zelí pak případně dodusíme doměkka 5-7 minut. Chuť zelí by měla být mírně sladkokyselá.
- 3Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do vroucí vody nasypeme těstoviny (velké fleky) a uvaříme je podle návodu doměkka. Vaříme je přibližně 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pak je dáme do vyhřáté mísy, pokapeme kvalitním olejem, promícháme a uchováme je v teple.
- 4Do uvařených fleků vyklopíme podušené zelí s houbami, promícháme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.