Florentinská vejce
40 min.
Ingredience
- 250gramůŠpenát listový čerstvý
- 150gramůCibulka jarní
- 2lžíceSmetana zakysaná 14%
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžíceOcet kvasný lihový
- 3lžíceSýr Parmezán
- Omáčka
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 250mililitrůMléko polotučné
- 175gramůSýr Čedar
- 3gramyPepř cayenský
- 3gramyMuškátový oříšek
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
433 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
32 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Omytý špenát asi 2 minuty podusíme, až změkne. Necháme jej okapat a dáme stranou.
- 2Omáčka:v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme, necháme 1 minutu osmahnout. Postupně přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí.
- 3Přidáme strouhaný čedar, kajenský pepř, muškátový oříšek, podle chuti osolíme a opepříme. Udržujeme v teple.
- 4Smícháme špenát, kolečka cibulky, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a postavíme stranou.
- 5Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Stáhneme oheň a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme 4 minuty. Potom vejce děrovanou naběračkou vyjmeme.
- 6Směs špenátu a cibule rozdělíme do 4 vyhřátých žáruvzdorných misek. Na ni klademe ztracená vejce, která zalijeme sýrovou omáčkou.
- 7Omáčku posypeme parmezánem, misky umístíme 7 cm pod horký gril. Pokrm je hotový, když je celý prohřátý, sýr se roztavil a zbarvil dozlatova. Ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.