Francouzský zapečený květák

50 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
46 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Listů zbavený květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Vložíme ho do vhodného hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme 1/2 lžičky soli a povaříme do poloměkka. Květák scedíme, necháme vychladnout a oddělíme růžičky. Naskládáme je do 40 g máslem vymazané zapékací mísy. Přidáme 100 g sýra nakrájeného na tenké nudličky a stejně nakrájenou šunku.
  • 2
    V pánvičce rozehřejeme 60 g másla, přisypeme mouku a spolu osmažíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Vaříme tak dlouho, až nám vznikne hladký bešamel, který dochutíme 1/2 lžičky soli a pepřem. Hustý bešamel stáhneme ze sporáku, za občasného míchání necháme mírně vychladnout, vmícháme vejce. Bešamel s vejcem dobře promícháme a přelijeme přes připravené suroviny v zapékací míse. Povrch posypeme zbylým, jemně nastrouhaným sýrem a vložíme na 30 minut péct do předehřáté trouby.
  • 3
    Dozlatova zapečený květák nakrájíme na úhledné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.