Galantina se šunkou a burgundským vínem
100 min.
Ingredience
- 400gramůKrůtí prsa
- 2lžičkySůl
- 5lžicPetržel - nať
- 150gramůSýr Gouda 45%
- 1litrHovězí vývar základní
- 3kusyVejce slepičí
- 2kusyOkurky nakládané
- 2kusyMrkev kořen
- 600gramůŠunka dušená
- 2,5decilitryVíno burgundské
- 20gramůPistácie
- 5plátkůŽelatina
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
758 kcal
Bílkoviny
72 g
Tuky
38 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Omytá krůtí prsa rozkrájíme na tenký plát tak, aby zůstala celá. Maso vložíme do mikrotenového sáčku a rozklepeme na tenký plát, který pak ze sáčku opatrně vyjmeme, položíme na čistý bílý (bavlněný nebo lněný) ubrousek. Pak naklepané maso z obou stran osolíme a opepříme.
- 2Očištěnou cibuli a omytou petrželovou nať drobně nasekáme. Mrkev (jednu dlouhou nebo dvě kratší) očistíme, umyjeme a povaříme je 5 minut v horké, osolené vodě, pak ji vyjmeme a necháme zchladit.
- 3Šunku pokrájíme na malé kostičky, dáme ji do mísy, přidáme petrželku, vejce, cibuli, nastrouhaný sýr, ochutíme muškátovým oříškem, přidáme posekané pistácie a vše dobře promícháme. Rukama uhněteme silný váleček, který položíme na rozklepané krůtí maso. Nožem si uděláme uprostřed válečku podélný řez, do kterého vtlačíme povařenou celou mrkev, povrch uhladíme. Celý váleček obalíme krůtím masem, který zabalíme pevně do utěrky a oba konce utěrky zavážeme nití.
- 4Do 1 litru vroucího silného masového vývaru přilijeme 250 ml burgundského vína a vložíme do něj zabalenou galantinu v ubrousku a pomalu vaříme bez pokličky přibližně 30 minut do doby. Když je uvařená galantina tuhá, vyjmeme ji z vývaru, necháme odkapat a vychladnout.
- 5Vývar i nadále vaříme do zhoustnutí a pak ho necháme zchladnout. Želatinu namočíme. Když nabobtná, tak ji vymačkáme a rozpustíme ve vlažném vývaru a chladíme do doby až ztuhne. Vznikne nám tuhé želé, které nakrájíme na kostky.
- 6Vychladlou šunkovou galantinu nakrájíme na plátky a servírujeme ji s kostkami želé a nakrájenou kyselou okurkou.
- 7
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.