Galantina z husy
230 min.
Ingredience
- 1kilogramVepřová krkovička
- 150gramůJátra drůbeží
- 2kusyCibule
- 2kusyBobkový list
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 200gramůŠunka uzená
- 3lžíceKoňak
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2000gramůHusa domácí
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
62 g
Sacharidy
2 g
Vláknina
262 mg
Cukr
660 mg
Postup přípravy
- 1Očištěnou menší husu zbavíme křídel, vykostíme, omyjeme a osušíme.
- 2Polovinu vepřového masa nakrájíme na kostičky, druhou polovinu umeleme spolu s drůbežími játry. Do mletého masa přidáme bílky, mouku, sůl, pepř, koňak, vše v míse důkladně promícháme. Nakonec vmícháme na proužky pokrájenou šunku a kostičky masa. Vzniklou směsí naplníme vykostěnou husu, kterou pak zašijeme bílou režnou nití, převážeme a zformujeme do tvaru úhledného válečku.
- 3Do velkého kastrolu vložíme husí křídla a kosti, překrojenou oloupanou cibuli, bobkový list, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, vložíme připravenou husu, přikryjeme pergamenovým papírem a necháme „táhnout“ 2½ - 3 hodiny.
- 4Po této době husu vyjmeme, necháme asi 6 hodin vystydnout.
- 5Šťávu z husy přecedíme do kastrolku, necháme vychladnout a dáme do ledničky ztuhnout. Druhý den sebereme tuk a vzniklý rosol nakrájíme na kousky.
- 6Vychladlou husu zabalíme do pergamenového papíru, převážeme, mírně stáhneme a dáme na 24 hodin do ledničky.
- 7Po této době husu rozbalíme, odstraníme nitě, husu nakrájíme na plátky. Podáváme obložené kousky rosolu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.