Galetka – zapékané bramborové plátky s pyré
70 min.
Ingredience
- Bramborové plátky
- 250gramůBrambory
- 4decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- Bramborové pyré
- 250gramůBrambory
- 4decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůMascarpone
- Na smažení
- Restovaná slanina
- 100gramůAnglická slanina
- 15gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
919 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
93 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
3 g
Vápník
16 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme a omyjeme brambory. 2/3 brambor nakrájíme na plátky silné asi 3–4 mm, dáme je do vody se solí a vaříme je jen 10 minut. Poté je scedíme. Plátky poskládáme vedle sebe do tvaru kola o průměru 15 cm na potravinářskou fólii, kterou jsme si rozložili na mělký talíř. Plátky pokryjeme bramborovým pyré s anglickou slaninou a sýrem. Upravenou galetku překryjeme fólií, dobře zabalíme a dáme do chladničky ztuhnout.
- 2Mezitím si připravíme bramborové pyré. 1/3 oloupaných brambor nakrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku se 4 dl vody, přidáme 0,5 lžičky soli a brambory uvaříme doměkka.
- 3Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, které v pánvi na lžičce másla orestujeme dozlatova. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme horkou smetanu a pyré vyšleháme metlou. Přimícháme do něj anglickou slaninu a sýr mascarpone.
- 4Ztuhlou galetku rozbalíme. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a galetku překlopíme na omastek. Osmažíme ji z každé strany dozlatova a hned horkou podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.