Gratinovaná vepřová panenka
35 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 200gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 150gramůSýr Niva (Rokfór)
- 700gramůVepřová panenka
- 2litryVoda pitná
- 2stroužkyČesnek
- 500gramůŠpenát listový čerstvý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 20gramůPetržel - nať
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
563 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
30 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
5 g
Cukr
534 mg
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme, nakrájíme na silné plátky, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Necháme vychladnout a prolisujeme přes bramborový lis. Dáme do misky, přidáme žloutek, 30 g másla, smetanu a jemně nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
- 2Panenku dáme do hrnce s vodou a povaříme přibližně 15 minut. Vybereme z vody, nakrájíme na tenké plátky.
- 3V kastrůlku rozehřejeme 30 g másla, vložíme na tenké plátky nakrájený česnek, očištěné a důkladně oprané špenátové listy, osolíme, opepříme, dochutíme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podusíme 5 minut.
- 4Pečící formu vymažeme zbylým máslem, vložíme do ní připravený špenát, na špenát naskládáme nakrájené plátky vepřové panenky. Cukrářský sáček naplníme bramborovou směsi a naaranžujeme vlnky na maso. Povrch posypeme drobně nasekanou petrželovou natí.
- 5Vložíme do předehřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.