Gratinovaný květák v brokolicovém džusu s restovaným sezamem
50 min.
Ingredience
- 1kusKvěták
- 15mililitrůOlej olivový
- 10gramůSůl
- 1kusBrokolice
- 1špetkaPepř bílý
- 1lžíceSezam - semena
- 3decilitryVoda pitná
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
27 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
9 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Zdravý květák omyjeme a odstraníme lístečky. Košťál rovně sežízneme tak, aby květák stál, po oschnutí pomocí mašlovačky potřeme olivovým olejem. Do hlubšího plechu vlijeme vodu, a to do výšky cca 1,5-2 cm, mírně osolíme, dle chuti přidáme libovolné koření na zeleninu, vložíme květák a v troubě vyhřáté na 190°C pečeme 20-25 minut doměkka. Na povrchu nám květák musí zhnědnout. Po vyjmutí necháme trochu vychladnout a pokrájíme na plátky silné 2-3 cm.
- 2Na džus brokolici rozebereme na růžičky, zprudka spaříme vroucí, osolenou vodou a ihned zchladíme v ledové vodě. Hrst růžiček odložíme na dozdobení, zbytek rozmixujeme v mixéru na hladké pyré. Přes látkový ubrousek důkladně vyždímáme. Džus vlijeme do kastrůlku a při střední teplotě necháme zredukovat na polovinu množství. Ochutíme solí a bílým pepřem a udržujeme teplý až do podávání.
- 3Pyré které nám zbylo po vyždímání osolíme a lžícemi z něj vytvarujeme pevné nočky. V pánvi rozpustíme máslo, vysráženou syrovátku odstraníme a máslo necháme ztmavnout. Přisypeme sezam a zvolna opečeme. Tmavé máslo zašleháme do teplého džusu a zakápneme olivovým olejem.
- 4Džus rozlijeme do talířů, do středu každého umístíme řez květáku a mašlovačkou potřeme restovaným sezamem. Do středu rozdělíme brokolicové nočky, dozdobíme brokolicovými růžičkami a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.