Grilovaná husí játra
46 min.
Ingredience
- 600gramůJátra husí
- 1000gramůMléko polotučné
- 650gramůJablka
- 180gramůCukr krystal
- 300gramůHroznové víno
- 300gramůVišně
- 80gramůOlej olivový
- 20gramůPetržel - nať
- 10gramůSůl mořská
- 50mililitrůVíno portské
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
386 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
12 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
2 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Husí játra namočíme na 4 hodiny do mléka, aby změkla a lépe se čistila.
- 2V době, kdy se játra máčí, připravíme višňové coulis a petrželkový olej. Višně vypeckujeme, přitom zachycujeme vytékající šťávu, dáme i se šťávou do kastrolu a zasypeme 80 g krystalového cukru. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Když se cukr rozpustí, zalijeme portským vínem Tawny, přidáme plamen a mícháme, dokud se téměř všechna tekutina nevyvaří. Konzistence coulis je podobná husté marmeládě.
- 3Petrželovou nať z ploché petržele vypereme, osušíme a otrháme lístky. Olivový olej nahřejeme na 70 °C, přidáme petrželové lístky a necháme 2 minuty louhovat. Nalijeme do mixeru a minimálně 10 minut mixujeme. Olej přecedíme přes jemné plátno a osolíme namletou hrubou mořskou solí.
- 4Pokud jsme postupovali správně, olej není kalný a má jasně zelenou barvu.
- 5Pomocí pinzety pečlivě zbavíme játra všech žilek a šlach. Z vyčištěných jater nakrájíme plátky silné 1,5-2 cm, které z obou stran zprudka opečeme na pánvi. Játra přendáme na jinou nahřátou pánev a vložíme je na 1 minutu do středně teplého grilu, zapékajícího shora.
- 6Oloupeme jablka, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na silné plátky, které obalíme ve 100 g krystalového cukru a opečeme z obou stran na tuku a šťávě, které se z husích jater vypekly. Cukr musí zkaramelizovat. Takto upravené jablko dáme doprostřed talíře.
- 7Do pánve po jablku, která je ještě teplá, ale už nestojí na ohni, vložíme po délce rozkrojená zrnka bílého hroznového vína. Necháme je pouze prohřát.
- 8Do vykrojeného středu jablka položeného na talíři vlijeme višňové coulis a navrch položíme plátek teplých husích jater, ozdobíme nahřátým hroznovým vínem. Nakonec přelijeme petrželovým olejem a posolíme hrubou mořskou solí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.