Grilovaný mořský okoun s artyčoky
105 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- Příloha
- 4krajíceChléb pšeničný (bílý)
- 175mililitrůOlej olivový
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1800gramůArtyčoky
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1kusCitrony
- 10stroužkůČesnek
- 600gramůOkoun - filety
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
879 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
47 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
27 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Artyčoky zbavíme tuhých vrchních plátků tak, že se odhalí měkký střed (srdíčko) úboru. Vrchní zašpičatělou část odkrojíme, pomocí ostrého nože odkrojíme také stonek i s kouskem tmavozelené spodní části artyčoku. Aby nám artyčoky nezhnědly, odkládáme je do vody s rozpůleným citronem. Potom je nakrájíme na silnější plátky nebo na čtvrtiny.
- 2V hrnci se silným dnem rozehřejeme 160 ml olivového oleje, přidáme artyčoky, tymián, česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a přiklopené dusíme na mírném ohni 20-30 minut doměkka, ale neměly by změnit barvu.
- 3Zbývajícím olivovým olejem potřeme filety z mořského okouna, osolíme, opepříme a na žebrované pánvi opékáme nebo grilujeme 3-4 minuty z každé strany.
- 4Na nahřáté talíře rozdělíme artyčoky, na ně položíme grilované filety, ozdobíme čerstvým tymiánem a servírujeme s bílým chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.