Harrachovské telecí řezy s hříbky
65 min.
Ingredience
- 750gramůTelecí kýta
- 7lžicOlej slunečnicový
- 2lžičkySůl
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 120gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3decilitryHovězí vývar základní
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 350gramůRýže dušená
- 50gramůHrášek mražený
- 0,5kusCitrony
- 4lžičkyDžem brusinkový
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 300gramůHříbky čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
847 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
55 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Telecí kýtu omyjeme, osušíme a přes vlákna nakrájíme 4 plátky masa o síle 1.5 cm. Do hlubší větší pánve dáme 4 lžíce oleje a maso z obou stran orestujeme doměkka a dozlatova. Vyjmeme z tuku a odložíme na talíř. Maso podle chuti osolíme (1.5 lžička) a opepříme rozdrceným pepřem 4 barev z každé strany.
- 2Do zbylého tuku přidáme máslo, rozehřejeme a posypeme hladkou moukou. Osmažíme ji dorůžova, přilijeme k ní za stálého míchání hovězí vývar a pomalu vaříme do doby, až se začne tuk oddělovat od šťávy.
- 3Citron omyjeme, osušíme a odkrojíme z něj 4 kolečka. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na tenké plátky. V druhé pánvi rozpálíme 2-3 lžíce oleje, přidáme na něj hříbky, osolíme (0.5 lžičky), opepříme černým pepřem, přimícháme drcený kmín a hříbky podusíme. Když jsou vydušené a začínají se smažit, pánev odstavíme z plotny a k houbám přidáme podušenou rýži, mražený zelený hrášek, který jsme předtím propláchli pod horkou vodou a směs promícháme.
- 4Na plech rozprostřeme alobal, na který dáme rýži s hříbky a hráškem, obložíme ji plátky masa. Na maso položíme kolečka citronu, na každé kolečko dáme lžičku brusinkového džemu a alobal dobře uzavřeme. Pak plech se zabaleným masem vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme. Pečeme přibližně 25-30 minut při 220°C.
- 5Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
- 6Zapečené maso s rýží opatrně rozdělíme na talíře a šťávu z masa se šlehačkou k porcím podáváme v omáčníku (každé zvlášť).
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.