Holubí bujon s avokádem
105 min.
Ingredience
- 2lžíceŠalotka
- 0,5lžičkaPepř červený celý
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 2kusyAvokádo
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžičkaSůl
- 1lžícePetržel kudrnka
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaNakládaný zelený pepř
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5litrVíno bílé
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1227 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
27 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
12 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na plátky, které pokapeme citronovou šťávou.
- 2Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř, který s cibulí v hrnci na rozpáleném másle krátce orestujeme.
- 3Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, přidáme plátky avokáda a vaříme 2-3 minuty. Přimícháme 1 lžíci rajského protlaku a necháme přejít varem a dosolíme podle chuti.
- 4Bujon posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
- 5Bujon z holoubat [30620]:
- 6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 8Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.