Holubí bujon s fenyklem a kukuřicí
110 min.
Ingredience
- 150gramůKukuřice cukrová
- 3kusyFenykl sladký - hlíza
- 2kusyŠalotka
- 3lžíceOlej olivový
- 2lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2,5decilitryVíno portské
- 2špetkyZázvor mletý
- 0,5lžičkaFenykl obecný
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1235 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
9 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
9 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Nakládanou cukrovou kukuřici scedíme. Menší hlízy fenyklu a šalotku očistíme a omyjeme. Hlízu fenyklu pokrájíme na nudličky, nať si odložíme na ozdobu. Šalotku pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci na rozpáleném oleji krátce šalotku a cibuli s fenyklem zpěníme, ochutíme solí, mletým zázvorem, bílým pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu. Přidáme portské bílé víno a zeleninu vaříme pomalu 7 minut. Ke konci vaření (asi 3 minuty) přidáme kukuřici.
- 3Porce polévky ozdobíme fenyklovými lístky a podáváme.
- 4Bujon z holoubat [30620]:
- 5Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 6V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 7Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 8Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 9Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 10Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.