Holubí bujon s jarní cibulkou
115 min.
Ingredience
- 80gramůJečné kroupy
- 4kusyCibulka jarní
- 2kusyŠalotka
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 1lžíceMáslo jihočeské
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaNakládaný zelený pepř
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1210 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
14 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 180 g velkých krup dobře propereme pod tekoucí vodou.
- 2Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na kolečka, oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř
- 3a v hrnci na bylinkovém másle cibuli s pepřem krátce restujeme, pak přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu a snížíme teplotu. Přidáme kroupy, polévku přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 20 minut, až budou kroupy měkké.
- 4Mezitím si na 1 lžíci másla zpěníme pokrájenou jarní cibulku.
- 5Do bujonu před dovařením vložíme podušenou jarní cibulku, dochutíme solí a podáváme.
- 6Bujon z holoubat [30620]:
- 7Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 9Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 10Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 11Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 12Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.