Holubí bujon s kapary
120 min.
Ingredience
- 2kusyŠalotka
- 200gramůNové
- 1kusChilli paprička
- 100gramůVepřová kýta uzená
- 0,5lžíceMajoránka čerstvá
- 0,5lžíceKoriandr čerstvý
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 2špetkyČesnek sušený
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceKapary
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1164 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
14 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Šalotku a nové brambory očistíme a omyjeme. Šalotku pokrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno.
- 2Uzené vepřové karé pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku s koriandrem omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobení.
- 3V hrnci si na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přimícháme chilli papričku, 2 špetky sušeného česneku, promícháme, zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, přidáme brambory, sůl a pomalu vaříme 5 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso s 1 lžíci kaparů, vaříme ještě 3 minuty a dochutíme solí.
- 4Do bujonu přimícháme lístky bylinek a podáváme.
- 5Bujon z holoubat [30620]:
- 6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 8Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.