Holubí bujon s okrou
125 min.
Ingredience
- 100gramůRajčata
- 200gramůOkra - Ibišek jedlý
- 2lžíceOlej olivový
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 2špetkyChilli koření mleté
- 3lžíceSherry brandy
- 1kusChilli paprička
- 0,5lžičkaČesnek sušený
- 4kusyBageta
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1783 kcal
Bílkoviny
82 g
Tuky
11 g
Sacharidy
178 g
Vláknina
16 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji nadrobno.
- 2Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí (1 lžička), mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev a chilli.
- 3Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.
- 4Mezitím přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vmícháme 3 lžíce Sherry brandy, rajčata, chilli papričku, 0.5 lžičky sušeného česneku a vaříme přibližně 6 minut. Pak dochutíme solí.
- 5Ke každé porci polévky na kraj talíře poklademe upečenou okru a podáváme s čerstvou bagetou.
- 6Bujon z holoubat [30620]:
- 7Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 9Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 10Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 11Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme nabídnout s vývarem.
- 12Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.