Holubí bujon s okrou

125 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1783 kcal
Bílkoviny
82 g
Tuky
11 g
Sacharidy
178 g
Vláknina
16 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji nadrobno.
  • 2
    Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí (1 lžička), mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev a chilli.
  • 3
    Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.
  • 4
    Mezitím přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vmícháme 3 lžíce Sherry brandy, rajčata, chilli papričku, 0.5 lžičky sušeného česneku a vaříme přibližně 6 minut. Pak dochutíme solí.
  • 5
    Ke každé porci polévky na kraj talíře poklademe upečenou okru a podáváme s čerstvou bagetou.
  • 6
    Bujon z holoubat [30620]:
  • 7
    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
  • 8
    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
  • 9
    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
  • 10
    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
  • 11
    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme nabídnout s vývarem.
  • 12
    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.