Holubí bujon s rozmarýnem
95 min.
Ingredience
- 0,5lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceOlej olivový
- 2špetkyPepř bílý
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
994 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
5 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty rozdělíme na menší kousky.
- 2V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.
- 3Dochutíme bílým pepřem a podáváme.
- 4Bujon z holoubat [30620]:
- 5Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 6V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 7Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 8Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 9Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 10Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.