Holubí cibulový bujon
110 min.
Ingredience
- 3kusyŠalotka
- 4lžícePepř 4 barev
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 2špetkySůl
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 1lžičkaPepř černý celý
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1136 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
10 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. Barevný pepř rozdrtíme v hmoždíři a v hrnci na bylinkovém másle cibuli s pepřem krátce restujeme, pak přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 10 minut.
- 2Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou, dochutíme solí a podáváme.
- 3Bujon z holoubat [30620]:
- 4Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 5V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 6Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 7Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 8Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 9Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.