Houbová žemlovka s bylinkami
60 min.
Ingredience
- 800gramůHouby čerstvé
- 2kusyCibule
- 80gramůSlanina vepřová
- 1lžícePetržel - nať
- 3lžíceSádlo vepřové škvařené
- 1lžičkaSůl
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžičkaKmín drcený
- 600gramůVeka
- 2decilitryMléko plnotučné
- 4kusyVejce slepičí
- 2špetkySůl mořská
- 1lžičkaOregano sušené
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaVegeta
- 4kusyRajčata
- 1lžíceBazalka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1003 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
45 g
Sacharidy
117 g
Vláknina
12 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Směs čerstvých lesních hub očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, slaninu pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a nasekáme ji nadrobno. Bazalkové lístky omyjeme.
- 2V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme kostičky slaniny dozlatova. Přidáme na ně houby, osolíme je, opepříme rozdrceným pepřem 4 barev, posypeme kmínem a dusíme za častého míchání až do doby (přibližně 15 minut), kdy se z nich odpaří všechna tekutina. Potom do hub zamícháme petrželku.
- 3Bílou veku pokrájíme na plátky. Do misky nalijeme 2 dl mléka, přidáme vejce, 2 špetky mořské soli, oregano, bílý pepř a vše rozšleháme.
- 4Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky veky postupně namočíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Veku v jedné vrstvě položíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu hub, zase je zakryjeme namočenou vekou, na kterou dáme druhou vrstvu hub. Takto vrstvy střídáme a zakončíme vrstvou veky. Do zbylého mléka přilijeme 1 dl smetany a rozkvedláme 3 vejce, směs ochutíme Vegetou a povrch žemlovky přelijeme.
- 5Misku se žemlovkou dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
- 6Houbovou žemlovku podáváme teplou, každou porci ozdobíme na čtvrtky pokrájeným rajčetem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.