Houbové šátečky
70 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 4litryVoda pitná
- 2kusyCibule
- 200gramůHouby čerstvé
- 2,5lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 1lžíceSádlo vepřové škvařené
- 250gramůMouka pšeničná hrubá
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
525 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
21 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Den předem si uvaříme omyté brambory ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je přibližně 20–25 minut. Pak je scedíme.
- 2Druhý den si očistíme cibule, které pokrájíme nadrobno. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme, pokrájíme je na plátky a v pánvi na rozpáleném másle je podusíme. Ochutíme je solí (asi 0,5 lžičky), pepřem, kmínem a když se z nich odpaří všechna voda a začínají se smažit, tak je z pánve vyjmeme a dáme do misky, aby vychladly. Do omastku z hub přidáme 1 lžíci sádla a cibuli osmažíme dozlatova.
- 3Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, vaječné žloutky a 0,5 lžičky soli. Vše promícháme, těsto dáme na vál, který trochu posypeme moukou a rukama vypracujeme vláčné těsto. Válečkem vyválíme placku o síle 2–3 mm silnou a rádýlkem nakrájíme čtverce velikosti 8 x 8 cm. Na každý čtverec dáme lžičkou podušené houby, těsto přeložíme a okraje vzniklých trojúhelníčků k sobě dobře přimáčkneme.
- 4Do většího hrnce dáme vařit vodu, asi 3 litry, s lžičkou soli. Když přijde k varu, opatrně šátečky naházíme do vody, promícháme a pomalu vaříme 6 minut. Vyjmeme je sítem, rozdělíme porce na talíře, ozdobíme osmaženou cibulkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.