Houbový bujon s chilli paprikou
100 min.

Ingredience
- 1kusChilli paprička
- 2lžíceČesnekové máslo
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 1lžícePetržel kudrnka
- 200gramůHouby kozák osikový
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 2kusyČesnek
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200kusůMrkev kořen
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3544 kcal
Bílkoviny
96 g
Tuky
33 g
Sacharidy
588 g
Vláknina
235 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé kozáky osikové očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
- 2Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme a zbavíme semínek, pak ji drobně pokrájíme.
- 3Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 4V hrnci rozpustíme česnekové máslo a pokrájené houby s chilli papričkou podusíme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.
- 5Bujon dosolíme podle chuti mořskou solí, posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
- 6Bujon z hub [30579]:
- 7Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 8Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 9Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 10Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 11Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 12Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.