Houbový bujon s cibulí Borettane
95 min.
Ingredience
- 100gramůCibule Borettane
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 25gramůLanýž
- 150gramůSmrže nakládané
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2centilitryKoňak Armaňak
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 200gramůMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
406 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
17 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
11 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nakládanou italskou cibulku Borettane v balsamicovém octu scedíme a necháme odkapat.
- 2V hrnci na rozpáleném olivovém oleji cibulku krátce orestujeme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a pomalu přivedeme k varu.
- 3Mezitím 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do misky, pokapeme 2 cl Armaňaku, promícháme a dáme i se šťávou do vařícího bujonu s cibulkou Borettane.
- 4Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut.
- 5Bujon dochutíme solí, čerstvě pomletým černým pepřem a podáváme
- 6Bujon z hub [30579]:
- 7Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 8Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 9Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 10Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 11Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 12Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.