Houbový bujon s lanýži
95 min.
Ingredience
- 25gramůLanýž
- 150gramůSmrže nakládané
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2centilitryKoňak Armaňak
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 2kusyČesnek
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 200gramůMrkev kořen
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
369 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
14 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
11 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 125 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do mísy a pokapeme 2 cl Armaňaku.
- 2V hrnci přivedeme k varu 1 litr houbového bujonu, pak zmírníme teplotu, přidáme nakládané smrže, lanýže i se šťávou a pomalu vaříme 10 minut.
- 3Bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme.
- 4Bujon z hub [30579]:
- 5Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 7Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 8Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 9Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 10Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.