Houbový bujon s vejci a artyčoky
95 min.
Ingredience
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůSmetana jihočeská zakysaná15%
- 25gramůLanýž
- 2centilitrySherry brandy
- 150gramůSmrže nakládané
- 1lžičkaSůl mořská
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 150gramůArtyčoky sterilované
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 200gramůKarotka baby
- 1,5litryVoda pitná
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
428 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
17 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
14 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nakládané artyčoky scedíme, necháme odkapat a dáme do mísy. Přidáme 2 natvrdo uvařená vejce pokrájená na menší kousky, 100 g zakysané smetany a směs promícháme.
- 225 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do druhé mísy a pokapeme 2 cl Sherry brandy.
- 3V hrnci přivedeme k varu 1 litr houbového bujonu, pak zmírníme teplotu, přidáme lanýže i se šťávou a pomalu vaříme 10 minut.
- 4Přimícháme směs s artyčoky, bujon dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme.
- 5Bujon z hub [30579]:
- 6Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 8Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 9Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 10Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 11Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.