Houbový bujon se žampiony a rajčaty
105 min.
Ingredience
- 1lžičkaČesnek sušený
- 100gramůCeler řapíkatý
- 100gramůRajčata
- 300gramůŽampiony čerstvé
- 2lžíceOlej česnekový
- 1lžičkaSůl mořská
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- Bujon z hub [30579]
- 37,5gramůCeler bulvový
- 0,25lžíceCeler - nať
- 0,5kusCibule
- 0,5kusČesnek
- 37,5gramůHouby sušené
- 0,75kusJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 50gramůMrkev kořen
- 0,5lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 25gramůPetržel kořen
- 0,25lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaSůl
- 0,25lžíceTymián čerstvý
- 0,38litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
156 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
7 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očistíme řapíkatý celer. Žampiony pokrájíme na plátky, celer na malé kousky. Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci rozpálíme olej, přimícháme sušený česnek, který krátce orestujeme, přidáme žampiony, zeleninu, promícháme a dusíme 3-5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí a pálivou paprikou. Zmírníme teplotu a vaříme přibližně 6 minut.
- 3Před dovařením přimícháme pokrájené bylinky a podáváme.
- 4Bujon z hub [30579]:
- 5Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 7Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 8Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 9Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 10Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.