Hovězí consommé s játrovými noky

180 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
505 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
19 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Telecí játra očistíme od blanek a kanálků, omyjeme a pomeleme se stroužkem česneku na masovém mlýnku. Umletá játra dáme do misky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k játrům. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky, ochutíme pepřem a játrovou směs dobře vymícháme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
  • 2
    1 litr consommé scedíme a přivedeme k varu. Lžičkou vykrajujeme játrové nočky, které zavaříme do mírně vařícího bujonu. Vaříme krátce, přibližně 3-5 minut. Ke konci vaření přidáme do bujonu 1 lžíci petrželové natě, promícháme a podáváme.
  • 3
    Consommé [27336]:
  • 4
    Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
  • 5
    Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
  • 6
    Hovězí světlý vývar [27325]:
  • 7
    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
  • 8
    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
  • 9
    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
  • 10
    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
  • 11
    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.