Hovězí consommé s játrovými noky
180 min.
Ingredience
- Consommé
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule lahůdková
- 800gramůHovězí maso přední
- 200gramůPetržel kořen
- 2kusyRajčata
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- Játrové noky
- 1kusCibule
- 120gramůJátra telecí
- 1špetkaPepř bílý
- 2lžíceMouka polohrubá
- 1kusČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
505 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
19 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Telecí játra očistíme od blanek a kanálků, omyjeme a pomeleme se stroužkem česneku na masovém mlýnku. Umletá játra dáme do misky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k játrům. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky, ochutíme pepřem a játrovou směs dobře vymícháme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- 21 litr consommé scedíme a přivedeme k varu. Lžičkou vykrajujeme játrové nočky, které zavaříme do mírně vařícího bujonu. Vaříme krátce, přibližně 3-5 minut. Ke konci vaření přidáme do bujonu 1 lžíci petrželové natě, promícháme a podáváme.
- 3Consommé [27336]:
- 4Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
- 5Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
- 6Hovězí světlý vývar [27325]:
- 7Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 8Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.