Hovězí jazyk Bourgeois
220 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyHovězí jazyk
- 3,5litryVoda pitná
- 3lžičkySůl
- 100gramůMrkev kořen
- 100gramůPetržel kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 1kusBobkový list
- 2kusyCibule
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 4stroužkyČesnek
- 12kusůBílá cibulka
- 2lžícePetržel - nať
- 60gramůOlej rostlinný
- 60gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
57 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list.
- 2Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru.
- 3Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl.
- 4Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
- 5Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí.
- 6Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky.
- 7Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami.
- 8Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.