Hovězí jazyk Bourgeois

220 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
57 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list.
  • 2
    Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru.
  • 3
    Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl.
  • 4
    Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
  • 5
    Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí.
  • 6
    Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky.
  • 7
    Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami.
  • 8
    Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.