Hovězí na víně s pyré z pastináku
225 min.
Ingredience
- 1,2kilogramyHovězí plec
- 80gramůSlanina vepřová
- 200gramůMrkev kořen
- 140gramůCeler bulvový
- 140gramůPetržel kořen
- 1gramCibule
- 50gramůSádlo vepřové škvařené
- 6kusůPepř černý celý
- 5kusůNové koření celé
- 3kusyBobkový list
- 100gramůPovidla švestková
- 1litrVíno červené
- 200mililitrůHovězí vývar základní
- 200mililitrůVíno portské
- 160gramůMáslo čerstvé
- 0,25lžičkaSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 30gramůProtlak rajčatový
- 0,5lžíceTymián sušený
- Na pyré
- 80gramůJablka
- 160gramůMáslo čerstvé
- 1kusCibule
- 2kusySkořice celá
- 200mililitrůVoda pitná
- 30gramůCukr krupice
- 600gramůPastinák
- 0,25lžičkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
964 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
56 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
11 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Petržel, celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli pod maso nakrájíme nahrubo.
- 2Hovězí plec očistíme, opláchneme, osušíme a prošpikujeme klínky slaniny. Maso osolíme a opepříme.
- 3Maso ze všech stran osmažíme na sádle dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme mrkev, celer, petržel, zarestujeme a přimícháme cibuli. Po minutě vmícháme nové koření, tymián, celý pepř, osmažíme a vmícháme protlak, povidla a za stálého míchání chvíli smažíme. Směs zalijeme větším dílem červeného vína, rozšleháme, přidáme maso a pod poklicí na mírném plameni dusíme. Během dušení mícháme a přiléváme zbylé víno. Maso by mělo být téměř udušené po dvou hodinách. Poté přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Hotové maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky vmícháme portské víno, promícháme a omáčku přecedíme do čistého kastrolu, povaříme minutu a odstavíme. Do omáčky zašleháme po částech kostičky másla.
- 4V mezičase připravíme pastinákové pyré. Cibuli do pyré nakrájíme najemno. Pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko nakrájíme na kostičky. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme jablko, skořici, cukr a za stálého míchání necháme směs zkaramelizovat. Do karamelu vmícháme pastinák, dvě minuty smažíme, přilijeme vodu, promícháme a na mírném plameni za častého míchání dusíme zhruba 30 minut. Poté ze směsi vyjmeme skořici a směs rozmixujeme dohladka. Na závěr pyré osolíme.
- 5Maso podáváme nakrájené na plátky, přelité omáčkou s pastinákovým pyré.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.