Hovězí pečeně na zimní zelenině
225 min.
Ingredience
- 1,2kilogramyHovězí kýta
- 560gramůCibule
- 100gramůCeler řapíkatý
- 200gramůMrkev kořen
- 150mililitrůVíno bílé
- 150mililitrůVoda pitná
- 50gramůPetržel - nať
- 20gramůTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 250gramůTuřín
- 2lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
499 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
26 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda.
- 2Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme.
- 3Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed.
- 4Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku.
- 5Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé.
- 6Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.